St. Just surt 06:21 i es pon 21:15 surt 22:37 i es pon 06:49

Notícies

El cardenal Giuseppe Versaldi, investit Doctor Honoris Causa per l’Ateneu Universitari Sant Pacià

9 de maig de 2023Notícies Compartir:

Giuseppe Cardenal Versaldi, Doctor Honoris Causa de l'AUSP


Dimarts 9 de maig s’ha celebrat a l’Aula Magna l’acte de conferiment del doctorat ad honorem per l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP) al Cardenal Giuseppe Versaldi, que ha ocupat fins el 5 de juny de 2022 el càrrec de Prefecte del Dicasteri per a l'Educació Catòlica, atesos els seus nombrosos mèrits i l'impuls donat a l'AUSP signant-ne l'erecció (2015) i signant el decret de constitució de l'Institut de Litúrgia ad instar Facultatis (2020). Col·laborador directe del papa Francesc, Versaldi va viure la publicació de la Constitució apostòlica Veritatis gaudium, que substituïa la Sapientia Cristiana de l’any 1979, amb orientacions sàvies i preclares en relació a les Universitats de l’Església, mostrant com la ciència teològica ha de servir la causa de l’Evangeli en els moments que vivim.
L’acte, que ha presidit el Gran Canceller de l’AUSP, cardenal Joan Josep Omella, s’ha iniciat amb la lectura de l’acta de nomenament, a càrrec del Dr. Miquel Ramon, secretari general de l’AUSP. A continuació, el Dr. Joan Planellas, Vice-gran Canceller de l’AUSP, ha fet la lectura de la Laudatio.
El Dr. Planellas ha recordat que el papa Francesc va nomenar Prefecte de la Congregació per a l’Educació Catòlica al cardenal Versaldi el 31de març de 2015, càrrec de màxima rellevància que suposava fer-lo íntim col·laborador seu, i que va ocupar fins a l’entrada en vigor, el 5 de juny passat, de la Constitució Apostòlica Praedicate Evangelium sobre la reforma de la Cúria Romana, que refonia les competències d’aquesta Congregació en el Dicasteri per a la Cultura i l’Educació. A redós d’aquest Dicasteri, hi ha en tot el món 217 mil escoles catòliques amb més de 60 milions d’alumnes; i 1.360 universitats catòliques, 487 universitats i facultats eclesiàstiques, amb els seus Instituts afiliats i associats que suposen onze milions d’estudiants en centres d’ensenyament superior.
El Dr. Planellas ha explicat també que el cardenal Versaldi ha viscut també com a Prefecte de la Congregació un moment clau en la història de l’educació catòlica, donat que el 8 de desembre de 2017, al cap de dos anys i mig de ser en el càrrec, es publicava la Constitució apostòlica del papa Francesc Veritatis gaudium, que substituïa la Sapientia Cristiana de l’any 1979, amb orientacions sàvies i preclares en relació a les Universitats de l’Església, mostrant com la ciència teològica ha de servir la causa de l’Evangeli en els moments que vivim.
Finalment, el Vice-gran Canceller de l’AUSP ha dit que, en relació a l’Ateneu, la gestió del cardenal Versaldi ha esdevingut clau, donat que el dia 1 d’octubre de 2015, com a Prefecte de la Congregació, en va signar el decret d’erecció juntament amb l’aprovació dels Estatuts i ho va fer personalment en la mateixa Aula Magna on es va celebrar l’acte de conferiment. I encara va recordar un altre acte rellevant: l’11 de juny de 2020, el cardenal Versaldi signava, aquesta vegada a Roma, el decret de conversió del nostre Institut Superior de Litúrgia amb un Institut «ad instar Facultatis» i, d’aleshores, l’Institut de l’AUSP té rang de Facultat «ad experimentum».

 
El nou doctor honoris causa de l’Ateneu Universitari Sant Pacià  ha manifestat que «l’Església, gràcies a l’impuls del Concili Vaticà II, ha entès bé la necessitat del diàleg amb el món, així com, reforçant l’estil evangèlic d’un amor que comparteix les dificultats». En el mateix discurs ha resumit els tres punts importants dels quals parla el Papa Francesc sobre el tema de la presència catòlica en el diàleg entre la fe i la raó: l’amor i la recerca de la veritat, l’amor i la recerca del diàleg i per últim, l’amor i la recerca de les perifèries.
El cardenal Versaldi ha assenyalat la importància de mantenir viva la sensibilitat cap a la veritat, i va citar les paraules de Benet XVI, qui afirmava que la tasca de l’Església és convidar una i altra vegada a la raó a buscar la veritat, el bé i Déu, i a descobrir les llums que han sorgit al llarg de la història de la fe cristiana. El cardenal Versaldi comparteix aquest auguri per a l’Ateneu Sant Pacià, desitjant que continuï en el seu camí de recerca de la veritat i servint a la humanitat per a major glòria de Déu.
El cardenal Omella ha conclòs dient que: «la distinció honoris causa del cardenal Versaldi és motiu d’una gran alegria per a tots nosaltres. Aquesta distinció acadèmica, la més alta en el món universitari, és un reconeixement sincer i un agraïment a la persona a la qual se li concedeix». A més ha afegit que: «la nostra alegria és expressió d’un camí, que troba en el cardenal Versaldi un mestre al qual avui reconeixem».