St. Modest i Sergi surt 07:34 i es pon 18:36 surt 21:05 i es pon 09:42

Notícies

El P. Matías Augé Benet rep el VIII Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica

17 de febrer de 2022Notícies Compartir:

El Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (CPL) ha otorgat el VIII Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica al P. Matías Augé Benet, religiós claretià, a l’aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona.

En paraules del degà de la Facultat de Teologia de Catalunya i vicepresident del CPL, Dr. Joan Torra, s’ha volgut reconèixer al P. Matías Augé "la seva funció de consultor, així com de professor, per haver format a molts professors de litúrgia de tot el món en la reforma litúrgica; perquè col·labora activament en revistes de prestigi en l’àmbit de la liturgia i, en particular, com a articulista de la revista Phase del Centre de Pastoral Litúrgica". 

Liturgia: aliment espiritual, identitat i missió

En la laudatio del guardonat pronunciada pel Dr. Lino Emilio Díez, prevere sacramentí i membre del CPL, s’ha destacat que la tasca i el compromís vital del pare Matías en l’àmbit litúrgic "es pot resumir en el fet que ha estat sempre fidel a l’esperit del Concili Vaticà II i a la seva Constitució sobre la Sagrada Litúrgia", ja que la promou "amb llibertat i profund equilibri en circumstàcies no sempre favorables, reiterant una vegada i una altra la crida urgent perquè la celebració de la litúrgia torni a ser en el centre d’atenció i de la vida de l’Església".

Lino Emilio Díez ha finalitzat la seva intervenció dient: "el merescut i agraït reconeixement de la contribució del pare Augé en aquesta tasca, es converteix avui en repte per a tots els que volem continuar-la, segurs que, en paraules del Papa, 'la reforma és irreversible'".

 

Un religiós claretià liturgista

El P. Augé ha agraït la concessió del memorial i ha recordat la relació personal i de mestratge que va tenir amb Mons. Tena. En el seu discurs, també ha fet referència als "temps de sinodalitat" que viu l'Església sota l'impuls del papa Francesc: "Encara que el terme i el concepte de sinodalitat no es trobin explícitament en els documents del Concili Vaticà II, podem afirmar que la instància de la sinodalitat es troba en el cor de l’obra de renovació promoguda per ell".

Ha tingut paraules per als participants de l’acte, que han estat alumnes seus, perquè treballin "amb competència i sensibilitat pastoral en aquest sector de la teologia i de la pastoral litúrgica". També els ha felicitat i encoratjat a viure "viure el que ensenyen i no oblidar que, tal com diu la Sacrosanctum Concilium en l’article 10, 'la gràcia ens ve de la litúrgia i, sobretot, de l'Eucaristia com a font, i obté, amb la màxima eficàcia, aquella santificació dels homes en Crist i aquella glorificació de Déu on s’encaminen, com a fi, totes les altres activitats de l'Església'".

Han acompanyat el lliurament del guardó Mons. Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell, que ha presidit l’acte, P. Jordi-Agustí Piqué, preside del Pontificio Istituto Liturgico Sant’Anselmo i professor de l'Ateneu Universitari Sant Pacià; Dr. Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP), i Dr. Gabriel Seguí, director de l’Institut de Litúrgia ad instar Facultatis de l’AUSP.

 

Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica

El Memorial va ser creat per mantenir viva la memòria del bisbe Pere Tena (1928-2014), fundador del CPL i pedagog de la litúrgia, per promoure tot allò que ajuda a viure la litúrgia de l’Església en el nostre món actual, així com per fer memòria de manera constant la importància de la pastoral litúrgica en la vida cristiana.

En les edicions anteriors, el Memorial es concedí a l’Abadia de Montserrat (2015); al bisbe Julián López i al pare Joan Maria Canals (2016); a l’arquebisbe de Puebla, Mons. Víctor Sánchez (2017); a la Parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina (2018); a l’arquebisbe Piero Marini (2019); al P. Juan Javier Flores Arcas, osb (2020) i a l’Institut de Litúrgia ad instar Facultatis de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (2021).