St. Lleó IX surt 07:04 i es pon 20:36 surt 10:39 i es pon 01:19

Notícies

La Dra. Maria Garganté ha impartit la lliçó inaugural de l'AUSP: «Paisatge espiritual a la Catalunya del barroc: reflexions sobre art i patrimoni»

5 d'octubre de 2021Notícies Compartir:

El curs 2021/2022 ja està oficialment inaugurat a l'Ateneu Universitari Sant Pacià. La jornada ha començat amb la celebració de l'Eucaristia, presidida per Mons. Bernardito Auza, nunci apostòlic a Espanya i Andorra.

A continuació, a l’Aula Magna hi ha hagut la sessió acadèmica, que ha estat presidida pel cardenal de Barcelona i Gran Canceller de l’AUSP, Joan Josep Omella, i al qual han assistit els bisbes de les diòcesis catalanes, altres autoritats civils i acadèmiques, professorat i alumnat. L'aula s'ha omplert al màxim permès per les mesures sanitàries i l'acte també ha estat seguit en línia per més d'un centenar de persones.  

 

La professora de la Facultat Antoni Gaudí, Maria Garganté, reivindica el barroc a Catalunya

La Dra. Maria Garganté, professora estable a la Facultat Antoni Gaudí, ha dedicat la seva lliçó inaugural al «Paisatge espiritual a la Catalunya del barroc: reflexions sobre art i patrimoni», en què ha destacat la importància del barroc a Catalunya, amb afany reivindicatiu. El barroc català, ha dit la Prof. Garganté, "ha estat bastant oblidat i menystingut en relació a altres estils més presents o més fixats en l'imaginari cultural, com són el romànic o el gòtic. El barroc ha definit el perfil de la major part de les poblacions catalanes, amb els seus campanars, amb la configuració urbanística de moltes viles, pobles i ciutats, i també té molta influència en l'únivers religiós i espiritual." 

La Prof. Garganté també ha parlat de Gaudí, i ha dit que considera que va haver-hi un Gaudí barroc, "tal i com es posa de manifest a la casa Calvet". "Pensem que a Reus, Antoni Gaudí havia conegut el cambril barroc del santuari de la Marededéu de la Misericòrdia, de la qual n'era un fervorós devot. Aquest cambril degué ser el més sumptuós dels cambrils barrocs de Catalunya i el propi Gaudí va projectar una nova façana pel santuari, que no es va arribar a construir, ha afegit.

 

La presència del barroc avui en dia: Corpus, aplecs o Setmana Santa.

Un altre aspecte en què el barroc és present a la nostra vida quotidiana, "malgrat no ens ho semblia", diu la Prof. Garganté, és a les festes com el Corpus, la Setmana Santa o els aplecs. Maria Garganté afegeix: "Fins i tot una manifestació com la Dansa de la Mort de Verges, que tots associem a l'època medieval, avui en dia és una dansa completament barroca."

 

 

Dr. Armand Puig, rector de l'Ateneu: "el nostre centre universitari es vol col·locar en aquell camp que el papa Francesc anomena l’elaboració de nous paradigmes"

Durant la seva intervenció a l’acte, el Dr. Armand Puig i Tàrrech, rector de l’AUSP, ha comunicat que la Congregació per a l’Educació Catòlica accepta l’ensenyament a distància aplicable, amb certes condicions, a tots els centres eclesiàstics que estiguin preparats tècnicament per emetre un senyal via streaming, i que, per tant, les quatre facultats de l’AUSP –que han adequat aules i departaments-, també al CETEM de Mallorca i a la majoria d’Instituts Superiors de Ciències Religioses que depenen de la FTC, ja poden oferir formació acadèmica en la modalitat online.

El rector de l’AUSP ha anunciat igualment que del 26 al 28 d’octubre tindrà lloc la segona part del Congrés Internacional “Les ferides i les esperances d’un món malalt a la llum de la teologia de l’encarnació”, que se centrarà en el tema: El Déu encarnat com a generador de canvi en la història humana. Un congrés que “constitueix una resposta feta des de la teologia de l’encarnació, des de l’arrelament en la història del missatge cristià, que proclama la presència concreta de Déu en la història humana”.

D’altra banda, l’AUSP es fa càrrec de la revista Actualidad bibliogràfica de filosofia y teología, creada l’any 1964 a les facultats de Teologia i Filosofia del Centre Borja de Sant Cugat del Vallès. “Aquest projecte -ha afirmat el Dr. Puig i Tàrrech- ha de beneficiar tant els professors encarregats de seleccionar els llibres i recensionar-los com els destinataris de la publicació que tindran una àmplia panoràmica de novetats bibliogràfiques en camps diversos de la recerca en ciències eclesiàstiques”. El director de la revista és el Dr. Joaquim Blas i Pastor.

Finalment, el rector de l’AUSP ha recordat que “el nostre centre universitari, fidel a la constitució apostòlica Veritatis gaudium, es vol col·locar en aquell camp que el papa Francesc anomena l’elaboració de nous paradigmes, molt més enllà de la nova normalitat, la qual ve a ser la repetició del que ja es coneix i que ha donat un resultat del tot insuficient”.

 

El Cardenal Omella fa una crida per treballar junts perquè la cultura s'identifiqui més en els valors de Jesús

El Cardenal Joan Josep Omella ha clos l'acte animant a la comunitat universitària, en el context del proper Sínode, a viure i actuar amb comunió i participació: tots ens necessitem, i tots podem treballar perquè la cultura d'aquest món s'identifiqui més en els valors que Jesús, fill de Déu, ens va aportar per construir un món segons el pensament de Déu. Només tots plegats podrem caminar i fer realitat aquest somni de Déu: un món nou i una terra nova."

 

Recupera tot l'acte inaugural: