St. Toribi i Sta. Bernandina surt 07:09 i es pon 20:33 surt 07:55 i es pon 23:26

Notícies

La Facultat de Filosofia duu a terme el curs “Monges: cultura i llibertat”

6 de juliol de 2018Esdeveniments Compartir:

Durant més de mil anys, només la clausura monàstica proporcionava les condicions indispensables per tal que les dones europees poguessin desenvolupar la seva sensibilitat espiritual o literària, les seves capacitats intel·lectuals i la seva creativitat.

A vegades, la vida religiosa va ser el trampolí per trajectòries vitals sorprenents en un món dominat pels homes. Aquest curs ha proposat conèixer millor aquests espais de llibertat a través de la vida i les obres d’algunes monges que varen destacar com a pensadores, creadores o protagonistes del seu propi destí. Les sessions tindran lloc a la Facultat de Filosofia i al Reial Monestir de Pedralbes, la qual cosa ens ha permès contemplar in situ la dimensió simbòlica de l’arquitectura monàstica i apropar-nos a la vida quotidiana de les monges.

 

Programa:

2 de juliol: Presentació del curs (J. Oliver-Bonjoch); L’abadessa Emma i el repoblament de la Catalunya central (Sònia Acosta), Eulària Anzizu i la Renaixença (Sílvia Coll-Vinent).

3 de juliol*: La llavor de la ciutat ideal (J. Oliver-Bonjoch); La comunitat de Pedralbes (Anna Castellano).

4 de juliol: Violant de Luna, l’abadessa rebel (Mònica Santín); Teresa Sans i de Monrodon: excomunicada i absolta(Jaume Aymar); La “Monja Alférez”, com a projecció del conflicte passional del barroc (Enric Puig).

5 de juliol: Tradicions nadalenques als convents (Enric Benavent); Juana Inés de la Cruz: llibertat enclaustrada (Javier Bustamante); Del castell interior al castell exterior, el llegat de Teresa d’Àvila (Javier Muriel).

6 de juliol: Ordo Virtutum. Hildegarda de Bingen (Eulàlia i Mariona Vernet).