Mare de Déu de Montserrat surt 06:52 i es pon 20:45 surt 20:40 i es pon 05:54

Notícies

Presentació de les Actes del Congrés Internacional "Oliba de Vic, un bisbe de mil anys enrere"

2 de febrer de 2024Notícies Compartir:

El passat 1 de febrer, al Palau Episcopal de Vic (Barcelona), es va fer la presentació de les Actes del Congrés Internacional “Oliba de Vic, un bisbe de mil anys enrere”, celebrat els dies 8,9 i 10 de novembre de 2018 i organitzat entre Barcelona (Ateneu Universitari Sant Pacià), Bellaterra (Universitat Autònoma de Barcelona) i Vic (Museu Episcopal de Vic).

L’edició de les Actes, publicades per l’AUSP (col·lecció ‘Studia Historica Tarraconensia’, 16, 2023), ha estat a cura dels professors i col·laboradors de la Facultat d'Història, Arqueologia i Arts Cristianes "Antoni Gaudí", el Dr. Marc Sureda Jubany, conservador del MEV, i el Dr. Robert Baró Cabrera, canonge arxiver i conservador de la Catedral de Barcelona.

A l’acte de presentació van assistir-hi Mons. Romà Casanova Casanova, bisbe de Vic, que va presidir l’acte i el va cloure amb un breu parlament; el Dr. J.Antoni Iglesias-Fonseca, Director del Departament de CAiEM, que va fer una ressenya breu del contingut del llibre; el Dr. Joan Torra, pro-rector de l’AUSP, el qual va explicar el seu procés editorial, i el Sr. Oriol Picas, director del MEV, que va fer un parlament sobre l’exposició que el mateix MEV va oferir entre el 27 d’octubre de 2018 i el 10 de febrer de 2019, “Oliba episcopus”, feta amb motiu del mil·lenari de l’ordenació d’Oliba com a bisbe de Vic, i  que es va complementar amb la celebració del Congrés Internacional les Actes del qual s’han presentat. 

El 2018 va fer mil anys que Oliba de Cerdanya (971-1046), abat de Ripoll i de Cuixà, fou ordenat bisbe d’Osona. La important activitat que dugué a terme des d’aquesta posició preeminent s’ha llegit des de la Renaixença essencialment com un impuls inicial en la història de Catalunya. Avui, la comprensió de la figura i l’actuació d’Oliba passa per una consideració àmplia del seu context vital, així com per la comparació amb altres prelats del seu temps en el marc de l’Europa occidental.